Steenbergen DNA

Stadsraad Steenbergen, Steenbergen

De Skyline van Steenbergen

Het nieuwe kunstwerk ‘de Skyline van Steenbergen’ dat binnenkort op de rotonde tussen de Nassaulaan en de Afgeslechtedijk verschijnt, zal een echte blikvanger zijn. Minstens zo bijzonder is de schat die diep onder het kunstwerk, onzichtbaar voor iedereen, verscholen zal gaan. De funderingspalen van de skyline vormen een kluis waarin het ‘DNA van Steenbergen’ vijftig jaar lang opgeslagen ligt. Initiatiefnemer Stadsraad Steenbergen roept de inwoners van de stad op om er een steentje aan bij te dragen.

Het menselijk DNA

Het menselijk DNA bestaat uit bouwstenen die de dragers van ons erfelijk materiaal zijn. Het bepaalt wat er in ons lichaam gebeurt. Wanneer we het DNA van een persoon ‘lezen’ dan kunnen we ontdekken welke kleur ogen hij heeft, of welke kleur haar.
Bij een stad werkt het ongeveer hetzelfde.

De inwoners zijn als het ware de bouwstenen van het DNA van hun woonplaats voor een bepaalde, unieke, periode in de geschiedenis. Wanneer Steenbergenaren over vijftig jaar het DNA lezen dat hun voorgangers schreven, leren zij hoe de mensen toen dachten over hun plaats, wat zij er meemaakten, waar zij naar uitkeken of wat zij liever anders zagen.

Op basis daarvan begrijpt de Steenbergenaar van de toekomst beter hoe de samenleving er uitzag en waarom.