Saaie deuren veranderen in blikvangers

Heiningen, Bergen op Zoom

Knalgeel waren ze. Maar nu veranderen zestig deuren in de drie flats aan de Heiningen in kleurrijke kunstwerken. Het mooie is dat de ontwerpen afkomstig zijn van de bewoners zelf. Maar daarmee houdt hun betrokkenheid niet op: ze kleuren de deuren ook in.

Het opfleuren van de flats is een project door bewoners dat gesteund wordt door het Buurtcultuurfonds. Het idee is van Annie Luijsterburg, bewoonster en lid van de activiteitencommissie Samen Thuis. Iwaz (Art & Workshops) voert het samen met bewoners van de Heiningen uit.

Koffie en een praatje
“Het gaat om verfraaiing, maar ook om eigenaarschap – dit is van de bewoners, ze zijn er trots op – en sociale samenhang”, zegt Iwaz, terwijl hij een deur beschildert als voorbeeld. “Buren leren elkaar kennen. Er is tijdens het schilderen ook tijd voor een kopje koffie en een praatje.” Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen.

Annie en Iwaz bruisen van het enthousiasme: “De betrokkenheid is hier zó groot. Het leeft!” Het resultaat is straks kleurrijk en divers. Net zoals de bewoners van de Heiningen zelf, om wie het allemaal draait.